E-mail: info@szevasz.hu

A kormány mindent megtesz a génmódosított kukorica termesztése ellen

A kormány mindent megtesz a génmódosított kukorica termesztése ellen

A kormány mindent megtesz a génmódosított kukorica termesztése ellen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A kormány ezúttal is minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy senki ne termessze a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukoricát Magyarországon – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI megkeresésére.

Ezzel az intézkedéssel megőrizhető a magyar mezőgazdaság GMO-mentessége és megóvhatók az ország egyedülállóan gazdag természeti értékei – fűzi hozzá a közlemény. Jelzi: a 1507-es génmódosított kukorica fajtatulajdonosa, a Pioneer Hi-Bred 2001-ben nyújtotta be kérelmét az unióhoz, hogy terméke az egész Európai Unió területére kiterjedő termesztési engedélyt kapjon.
Az Európai Bizottság korábban nyilvánosságra hozott jogértelmezése szerint már nincs módja visszavonni javaslatát a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukorica termesztésének engedélyezésére: miután a tanácsban nem sikerült minősített többséggel leszavazni a kérelmet, kénytelen lesz kiadni a termesztési engedélyt. Ezt múlt szerdán Roger Waite, a brüsszeli testület agrárkérdésekért felelős szóvivője közölte.

A tanács hivatalosan nem foglalt állást sem a javaslat ellen, sem mellette. A kérelem kiadásának megakadályozásához viszont egyértelmű, minősített többségű “nem” kellett volna. Ám ezt a szavazati súlyokat tekintve annak dacára sem sikerült, hogy négy tartózkodás mellett 19 ország ellenezte és csak öt támogatta a javaslatot.
A VM tájékoztatása emlékeztet: az uniós engedélyezési rendszer szabályainak megfelelően az EU tudományos tanácsadó testülete, az EFSA hat esetben vizsgálta meg a kérelmet és a benne foglalt tudományos indokokat. Állásfoglalásában az EFSA elismerte, hogy a 1507-es GMO-kukorica által a virágporban termelt méreganyagnak káros hatása van egyes élőlényekre, valamint azt is, hogy a Pioneer Hi-Bred nem végzett megfelelő tudományos vizsgálatokat arra vonatkozóan, milyen hatással lehet a GMO-kukorica egyes élő szervezetekre.

A Pioneer Hi-Bred beperelte az Európai Bizottságot azért, mert nem tartotta be az eljárási határidőt az engedélyezési eljárásban. Az Európai Unió Törvényszéke 2013. szeptember 26-án elmarasztalta a bizottságot azért, mert az a 2009. évi szavazást követően elmulasztotta a tanácshoz benyújtani javaslatát.
Az ügyben a tanács nem foglalt állást. Az eljárási szabályok értelmében tehát ezúttal is az Európai Bizottság hoz döntést a 1507-es GMO-kukoricára vonatkozó kérelem ügyében, ami minden bizonnyal engedélyező határozat lesz. Magyarország már 2009-ben is ellenezte a javaslatot.

A kormány álláspontja az, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan. Egyrészt elfogadhatatlan, hogy úgy kapjon engedélyt egy GMO-kukorica az EU-ban, hogy tudományosan bizonyított, hogy káros hatásai vannak. Szélesebb politikai kontextusban tekintve sem mehet az engedélyezés egyértelműen szembe a tagállamok többségének akaratával, nem sértheti azok szuverenitását és nem lehet ellentétes a szubszidiaritás elvével sem – állapítja meg a VM közleménye.
“Ahelyett, hogy helyet adnánk a GMO-növények térnyerésének az Európai Unióban, a jövőben is minden erőnkkel arra kell törekednünk, hogy szigorítsuk az uniós szintű engedélyezési eljárást; hogy a már kimutatott káros hatásokat ne lehessen figyelmen kívül hagyni; hogy a tagállamok igenis kifejthessék véleményünket egy ilyen mind politikailag, mind gazdaságilag is érzékeny kérdésben; és végül, hogy a tagállamok maguk dönthessék el, hogy saját országuk területén akarnak-e GMO-kat termeszteni vagy sem” – olvasható a VM összegzésében.

A közlemény emlékeztet: Magyarország 2013 decemberében megnyerte azt a pert, amit 2010-ben az Európai Bizottság ellen indított az Amflora génmódosított burgonya engedélyezése kapcsán. Ennek eredményeként az Európai Bíróság megsemmisítette a génmódosított burgonya engedélyezéséről szóló határozatokat.
Az ítéletből erőt merítve, a kormány ezúttal is minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy Magyarország megőrizhesse a mezőgazdaság GMO-mentességét – áll a közleményben.

(MTI)

Ezmin

A szerző:

Back to Top